SiBe, een katholieke dialoogschool
in hartje Knokke en dus vlak bij de deur.

Sport

Om te sporten ben je in het Sint-Bernardusinstituut aan het juiste adres!

Er wordt op bepaalde middagen middagsport georganiseerd (onder begeleiding van een leerkracht), maar ook tijdens elke pauze kan er gebasket worden. ’s Middags is ook het grasveld toegankelijk om te voetballen. Op deze manier geven we je alle kansen om je sportief uit te leven tussen de lessen door.

Er wordt af en toe ook een schooltornooi georganiseerd. Iedere leerling wordt voor deze tornooien uitgenodigd om een ploegje samen te stellen om een competitie basketbal, handbal en voetbal op te starten. De uiteindelijke winnaars nemen het zelfs op tegen enkele leerkrachten!

Voor elk wat wils, want er is ook jaarlijks een groepje cheerleaders op school. Zij oefenen wekelijks onder deskundige leiding van een leerkracht L.O. Tijdens de finales van de schooltornooien tonen zij hun kunsten tijdens de pauze.

Ook schaken, een echte denksport, is een van de middagactiviteiten. Je kunt lessen volgen om de regels te leren kennen en na enkele weken volgt er ook een echt schaaktornooi.

De school organiseert natuurlijk ook elk jaar een sportdag voor de eerstejaars (in de buurt van Knokke-Heist). De tweedejaars gaan zelfs elk jaar op sportieve tweedaagse naar Durbuy!

Leerlingenraad

Het Sint-Bernardusinstituut beschikt al heel wat jaren over een goede en enthousiaste leerlingenraad. Tijdens de lessen ‘Mens en samenleving’ worden, na een lessenreeks, twee klasverantwoordelijken gekozen die een achttal keer per jaar samenkomen in de leerlingenraad. Voorzitters T. Heyze en T. Dekeyzer leiden de vergaderingen in goede banen.

De leerlingenraad behandelt verschillende zaken, telkens met de bedoeling onze school nóg beter te maken. Het geeft advies aan de school, vraagt om informatie en geeft informatie. Daarnaast organiseert de leerlingenraad ook enkele schoolactiviteiten (bv. Sinterklaas mini-ontbijt, Valentijnsactie). De fruitautomaat op de speelplaats is o.a. een resultaat van meerdere vergaderingen.

Na elke vergadering wordt het verslag overlopen door de klasverantwoordelijke(n) in elke klas.

Excursies

Er worden verschillende uitstappen georganiseerd tijdens het schooljaar. Een greep uit het aanbod:

  • Coca-Colafabriek Wilrijk (in het kader van de lessen techniek);
  • Het Zwin (samenwerkingsproject tussen natuurwetenschappen en aardrijkskunde);
  • boerderijbezoek (lessen techniek en natuurwetenschappen);
  • verdraagzaamheidsdag tweedejaars in Ieper (o.a. geschiedenis);

Pastoraal

Het Sint-Bernardusinstituut is een katholieke dialoogschool.

In deze tijd van levensbeschouwelijk-religieuze veelheid nodigen wij iedereen uit om in dialoog met elkaar op zoek te gaan naar het volle mens- en medemens-zijn. Hiertoe brengen we christenen, moslims, joden, andersgelovigen, niet-gelovige humanisten samen met alle anderen die betekenis willen vinden in leven en samenleven. In gesprek met elkaar leert iedereen de eigen identiteit vorm te geven, door deze te ontdekken, erover na te denken, en te verdiepen.

De pastorale werkgroep heeft een goede samenwerking met priester Philippe van den Driessche. Mevrouw De Meyer luistert de vieringen op samen met ons schoolkoor, Desibel.

Elk jaar zet het Sint-Bernardusinstituut zich met alle leerlingen, ouders, familieleden en personeelsleden in voor het goede doel. Het ene jaar organiseren we ‘Vlam van SiBe’ in het kader van De Warmste Week, het andere jaar staat een actienamiddag (met een sponsorloop en een groot spel op de speelplaats) t.v.v. ‘Broederlijk Delen’ en ‘Vriendschap voor de Filippijnen’ op het programma.