SiBe, een katholieke dialoogschool
in hartje Knokke en dus vlak bij de deur.

Sport

Om te sporten ben je in het Sint-Bernardusinstituut aan het juiste adres!

Er wordt op bepaalde middagen middagsport georganiseerd (onder begeleiding van een leerkracht), en tijdens elke pauze kan er gebasket en gevoetbald worden. Op deze manier kan je je sportief uitleven tussen de lessen door.

Er worden ook schooltornooien georganiseerd. Iedere leerling wordt voor deze tornooien uitgenodigd om een ploegje samen te stellen om deel te nemen aan een competitie basketbal, handbal en voetbal. De uiteindelijke winnaars nemen het zelfs op tegen enkele leerkrachten!

Voor elk wat wils, want er is ook jaarlijks een groepje cheerleaders op school. Zij oefenen wekelijks onder de leiding van de leerkracht L.O. Tijdens de finales van de schooltornooien zorgen zij voor de ambiance tijdens de pauze.

De school organiseert natuurlijk ook elk jaar een sportdag voor de eerstejaars (in de buurt van Knokke-Heist). De tweedejaars gaan zelfs elk jaar op sportieve tweedaagse naar Durbuy!

Leerlingenraad

Het Sint-Bernardusinstituut heeft al heel wat jaren een goede en enthousiaste leerlingenraad. Tijdens de lessen ‘Mens en samenleving’ worden twee klasverantwoordelijken gekozen die een maandelijks samenkomen in de leerlingenraad. Voorzitters T. Heyze en T. Dekeyzer leiden de vergaderingen in goede banen.

De leerlingenraad behandelt verschillende zaken, telkens met de bedoeling onze school nóg beter te maken. De leerlingenraad geeft advies aan de school, vraagt om informatie en geeft informatie. Daarnaast organiseert de leerlingenraad ook enkele schoolactiviteiten (bv. Sinterklaas mini-ontbijt, Valentijnsactie).

Na elke vergadering wordt het verslag overlopen door de klasverantwoordelijke(n) in elke klas.

Excursies

Er worden verschillende uitstappen georganiseerd tijdens het schooljaar. Een greep uit het aanbod:

  • Coca-Colafabriek Wilrijk (in het kader van de lessen techniek)
  • Het Zwin (samenwerkingsproject tussen natuurwetenschappen en aardrijkskunde)
  • Boerderijbezoek (lessen techniek en natuurwetenschappen)
  • Verdraagzaamheidsdag tweedejaars in Ieper (vakoverschrijdend)

Pastoraal

Het Sint-Bernardusinstituut is een katholieke dialoogschool.

In deze tijd van levensbeschouwelijk-religieuze veelheid nodigen wij iedereen uit om in dialoog met elkaar op zoek te gaan naar het volle mens- en medemens-zijn. Hiertoe brengen we christenen, moslims, joden, andersgelovigen, niet-gelovige humanisten samen met alle anderen die betekenis willen vinden in leven en samenleven. In gesprek met elkaar leert iedereen de eigen identiteit vorm te geven, door deze te ontdekken, erover na te denken, en te verdiepen.

De pastorale werkgroep werkt goed samen met priester Philippe van den Driessche. Mevrouw De Meyer verzorgt de vieringen samen met ons schoolkoor, Desibel.

Elk jaar zet het Sint-Bernardusinstituut zich in voor het goede doel. Het ene jaar steunen we projecten dicht bij huis (Welzijnszorg, de Warmste Week…), het andere jaar steunen we Broederlijk Delen en Vriendschap voor de Filippijnen (met een sponsorloop en een groot spel op de speelplaats).